El 6 i el 7 de març de 1939 la pedania monovera del Fondó va esdevenir el centre polític més rellevant del moment, ja que des del seu aeròdrom es van anar cap a l’exili les personalitats polítiques més importants del govern de la II República. Aquest fet històric converteix al Fondó de Monòver en un espai de la memòria d’especial singularitat.

Descobreix els espais i els fets històrics esdevinguts en el Fondó mitjançant les visites guiades organitzades per l’Ajuntament. Les visites només es faran amb reserva prèvia. Les reserves es poden realitzar en les següents adreces:
reserves@monovar.es
a la Tourist Info o pel telèfon 96 696 03 11.

EL REFUGIO / EL REFUGI/ THE REFUGEE
ALJIBE / ALJUB / CISTERN
EL CUARTEL / LA CASERNA / THE BARRACKS
EL AERÓDRONOMO / L'AERÒDROM / THE AERODROMEROME

senderos1

paneles2

paneles4

Muntanya Cotó es troba ubicat a la serra del Reclot. Aquesta serra ocupa una extensió aproximada de 2.400 ha, de les quals aproximadament 760 ha pertanyen al terme de Monòver. L’orografia d’aquestes serres juntament amb el seu particular clima, condicionen la presència d’espècies singulars de gran valor, tant en flora com en fauna.

Un altre recurs de gran valor en el paratge és el paisatge: la serra del Vedat ofereix profunds barrancs, extraordinaris tallats, zones boscoses, en definitiva una gran varietat paisatgística, de gran atractiu per a tots aquells que s’acosten per aquestes terres amb la intenció de gaudir de la natura.

Més informació sobre la Muntanya Coto:
http://www.agricultura.gva.es/web/parajes-naturales-municipales/pnm-monte-coto-monovar

“ELS NOSTRES CAMINS I SENDES”
Ruta del Xirivell
SENDERISMO

El Llibre “ELS NOSTRES CAMINS I SENDES. MONÒVER “és una guia de camins i senders de petit recorregut del nostre terme municipal que ha estat editada per l’Ajuntament de Monòver amb la col·laboració del Grup Espeleològic i el Grup de Muntanya. S’hi recullen 19 rutes, de les quals 17 han estat creades per a aquesta publicació i les 2 restants són senders de petit recorregut ja homologats que discorren integrament pel nostre terme municipal: PRV-107 “Ruta del Xirivell” (Xinorlet) i del PRV -177 “Serra del Reclot ‘(Cases del Senyor-la Cavafría-Les Encebras). Conté descripció de l’itinerari de cada ruta, temps, distància, desnivell ascens, desnivell descens, dificultat, cartografia, perfil altimètric i alçat del mapa de l’itinerari. Nombroses imatges ressalten els valors naturals i paisatgístics de la zona. Les rutes són les següents: Ruta 01 Aula de la Natura – Alt Redó – Aula de la Natura Ruta 02 Monòver – Cimera de Zafra – Monòver Ruta 03 Monòver – Romanteta – Monòver Ruta 04 Volta a Zafra per Cañada Real del Bilaire i Senda de saltarines ruta 05 Volta Serra de la Vella ruta 06 Volta Cases del Collado ruta 07 Volta Pedrera per Canyadeta i Safarich ruta 08 Circuit Betíes – Molins per Cantarranes ruta 09 Directa Solana ruta 10 Parc Salitre – Cova Zafra ruta 11 Monòver – Aula de la Naturalesa ruta 12 aula de la Natura – Cañadas de Don Ciro Ruta 13 Fondó – Cañadas de Don Ciro Ruta 14 Fondó – Buitrera – Monòver Ruta 15 Salitre – Fondó Ruta 16 Cases del Senyor – Fondó Ruta 17 Cimera de Zafra – Cases del Senyor per Cavafría Ruta 18 PR -CV 166 Ruta 19 PR-CV 107

ES       EN

El Paratge Natural Municipal Monte Coto va ser declarat el 23 de març de 2007 per acord del Consell de la Generalitat Valenciana. Ocupa aprox. 763 ha del terme de Monòver i està situat en la Serra del Reclot que, amb una extensió total de 2.400 ha, s’estén pels termes municipals de Monòver, el Pinós, l’Alguenya i la Romana. Posseeix múltiples mèrits ecològics, paisatgístics, històric-culturals i relacionats amb els usos recreatius i d’esplai.

El Coto presenta un relleu accidentat, amb forts pendents. El seu punt de major altitud aconsegueix els 997 metres i es localitza en la capçalera del Barranc de Caseta. Dominat en la seua major part per una densa massa de pi carrasco, ofereix per la seua vegetació, certs aspectes d’interés: Barranc de la Quitranera i Capçaleres i ombria del Barranc de Caseta.

Les úniques construccions existents són les instal·lacions abandonades annexes a l’antiga pedrera de Monte Coto i la torre de vigilància contra incendis situada en l’Alt Redó.

A més existeixen algunes construccions disperses de caràcter agrícola als voltants de l’espai. El nucli de població més pròxim és el dels Cases del Senyor, a uns 700m del límit Nord del Paratge.

Aquesta serra constitueix un enclavament de gran interés en la C.V., ja que actua com a territori de transició entre les terres litorals i les àrees interiors de l’altiplà. Açò i el clima condiciona la presència d’espècies singulars de gran valor.

L’existència de diferents unitats ambientals com zones de matoll i arbres i barrancs, permet la presència en el paratge de gran diversitat de fauna: aus, amfibis (escassos pels pocs punts d’aigua existents), rèptils (detectades unes tretze espècies: la serp verda, la sargantana cua-roja, el fardatxo …).

Les espècies més excel·lents en mamífers són el gat montès, la gardunya, la geneta, el liró careto, la mostela, el teixó i l’esquirol.

Entre les espècies presents existeixen més de 100 espècies d’aus. Destaquen les rapaces nidificants associades a mitjans rocosos, entre les quals sobreïx l’àguila real. Altres espècies que es poden observar són: l’àguila serpera europea, l’azor comú, l’esparver comú, el busardo ratoner, el falcó pelegrí, el soriguer i el cárabo comú.

Es coneixen unes 700 espècies vegetals. L’espècie més rellevant és el gal·ler o roure valencià (Quercus faginea), podem contemplar-ho en el Barranc de la Quitranera, un dels racons millor conservats de tot el Paratge.

Amb un total de 13.200m2 situats en Els Cases del Senyor, l’Aula de la Natura posseeix unes instal·lacions preparades per a albergar a caminants, col·lectius, col·legis… amb dormitoris, vestuaris amb dutxes, instal·lacions esportives, barbacoa i sala d’exposicions. Des de l’Aula de la Natura podem començar diferents recorreguts.

El PRV-166: L’ALMORQUÍ-LA CAVAFRÍA-LES TRES FONTS.

Aquest recorregut es pot iniciar per qualsevol dels tres punts. A L’Almorquí s’accedeix des del GR-7 entre Els Cases del Senyor i Les Encebres. Seguint una pista forestal, s’arriba a una àrea de descans on podem veure restes d’antigues carboneres, un forn d’algeps i un aljub d’aigua.

En el Pi de la Farola podrem optar per dirigir-nos a la Cavafría o per pujar al mirador en adreça Les Tres Fonts.

Aquesta ruta transcorre per les zones de més valor ecològic de tota la comarca, amb mostres de flora, fauna, cavitats i espectaculars vistes panoràmiques.

El passatge posseeix un gran potencial en relació amb les activitats d’esplai i d’educació ambiental.

Dins de l’espai es desenvolupen diversos esports de muntanya, com l’escalada i el senderisme, discorrent per diverses senderes de xicotet recorregut interconnectats entre si; PRV-166: Almorquí-Cavafría-Tres Fonts i PRV-3: El Pinós-Els Tres Fonts-El Pinós i amb la sendera de gran recorregut GR-7.

Des del punt de vista dels usos tradicionals, El Coto és un referent comarcal i local molt arrelat en la població. Al llarg de la història s’ha desenvolupat en el mateix diversos aprofitaments i ha sigut utilitzat com a font de recursos: apicultura, pasturatge, recollida d’espart, obtenció de calç i guix, extracció de roques ornamentals, carbonar, recol·lecció de plantes medicinals, recollida d’arena, aprofitament de l’aigua de fonts, etc.