muac

MUAC – Museu Urbà d’Art al Carrer

Origen del projecte:

Aquest projecte es va encetar al novembre de l’any 2016. Va veure la llum gràcies a una iniciativa proposada per la ciutadania en la convocatòria de pressupostos participatius d’aqueix mateix any arran de la qual les associacions i persones participants van decidir amb el seu vot que, des de la Regidoria de Cultura, s’invertiren 3000 euros en embellir diversos murs del nostre municipi mitjançant intervencions murals. Cal afegir, a més, que a l’abril d’aqueix mateix any l’esmentada Regidoria va coordinar una acció mural als voltants de la Casa- Museu Azorín per homenatjar la figura de l’escriptor José Martínez Ruiz, Azorín, natural de Monòver. Aquesta primera acció tenia també altre objectiu: embellir una zona del casc antic que patia una evident degradació. A més a més, aquest mateix any un grup de jóvens de la localitat portaren a terme, sota la coordinació de l’Ajuntament, diverses accions poètiques que s’han inclòs dins del projecte MUAC ja que també contribueixen a crear el nostre museu inacabat d’art urbà.

Cal subratllar el fet que tant les diverses accions poètiques com les intervencions murals han sigut possible gràcies a la col·laboració dels propietaris i propietàries del murs que, de forma totalment despresa, els han cedit perquè els artistes realitzaren la seues obres.

El per què del nom

MUAC respon a les sigles per a MUSEU d’ART URBÀ al CARRER nom que, al seu torn, coincideix amb l’onomatopeia del bes que ha servit per dissenyar el logo del projecte (autor Manu Sanz). A més a més, la M és la primer lletra del nom de la nostra localitat: Monòver. El sentit del nom, a més, està inspirat en el fet que embellir murs, carrer, façanes, escales, etc. mitjançant pintures mural arrossega intrínsecament la creació d’una pinacoteca a l’aire lliure que funciona a mode de museu urbà. Cal afegir que la paraula “art” deixa la porta oberta a poder incloure en futures convocatòries no només pintures sinó també poesia, música, escultura així com d’altres expressions artístiques.

Convocatòries

La primer convocatòria va tenir lloc al novembre de 2016. Actualment l’Ajuntament treballar conjuntament amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández d’Elx en l’elaboració de les bases de la segona convocatòria que tindrà lloc durant la tardor de 2017.

Artistes i obres

MANU SANZ
Es va llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts d’Altea de la Universitat Miguel Hernández. A partir de llavors va tornar a viure al seu poble adoptiu, Monòver, on va tenir l’oportunitat de seguir desenvolupant la seua carrera artística i realitzar intervencions urbanes a la localitat. Concretament, ha portat a terme una obra mural de forma individual i ha cooperat en la creació de 4 més. Aquestes intervencions s’emmarquen dins d’una sèrie d’accions que estan realitzant diversos artistes mitjançant les quals li donen un nou valor cultural i simbòlic al poble. Aquestes accions han donat forma a l’anomenat projecte MUAC (Museu Urbà d’Art al Carrer) l’objectiu del qual es portar l’art als carrers. Aquesta experiència creativa li ha permès experimentar diverses tècniques artístiques amb pinzells, rodets i plantilles per a donar-li diferents estils a cada obra i poder, així, adequar espais i modificant-los visualment com ara el mural de la “Riba de Delfín”.
L’ús de plantilles li ha permès realitzar altres estils gràfics com el »pop art» representat en els retrats de la pintura mural que hi ha a la Casa-Museu Azorín, o un estil molt més agressiu i urbà present en la pintura del gat que hi ha al Carrer El Cid, enfront de l’Ajuntament, concretament, a la casa on vivia el Dr. Rico Jara. En aquesta espai concret ja han intervingut quatre artistes diferents. Fins el moment no ha realitzat obra personal ja que considera més important adequar l’obra a l’espai, deixant que siga el poble qui li done forma a les seues obres.

MUAC_html_ca9f94b780731a29 MUAC_html_8ef468fb7e479292 MUAC_html_be0719611a9d6a55

PABLO BUENO
Pablo Bueno (1987) és un artista amb base a la ciutat d’Alacant, però que està en constant moviment per tot el món. Es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández i va obtenir tres beques de mobilitat durant la seua llicenciatura d’un curs de durada cadascuna d’elles: beca Erasmus a l’Acadèmia di Brera, Milán, beca Sicue a la Universidad Complutense de Madrid i beca Programa Destino a la Universidad Autónoma de Yucatán, Mèxic.

Quan va finalitzar el seus estudis va realitzar pràctiques a una galeria d’art a Berlí i un Màster en Disseny i Il·lustració a la Universitat Politècnica de València. Tal volta va ser aquest màster el que va definir el seu estil fent-li tornar a les que havien sigut les seues primeres passes: l’art urbà. Els seus inicis dins del món del grafit alacantí influenciat pels grafiters de finals dels 90 es remunten a quan ell tenia molt poca edat.

El seu treball actual s’emmarca dins de l’art urbà (street art) amb l’objectiu d’acostar les seues peces al dia a dia de la ciutat i la seua gent. Miami, Nova York, Toronto i Tokio són algunes de les ciutats on es pot veure la seua obra en la qual predominen els missatges positius i, moltes vegades, tenen la intenció de conscienciar a l’espectador.

MUAC_html_a00e35710cebfde0 MUAC_html_9ed925372c3621bb

SALVADOR GÓMEZ
L’artista resideix i pinta a Alacant. De profunda formació acadèmica, inicia els seus estudis a acadèmies locals d’artista ja consolidades a la ciutat. Aquest primer acostament a les tècniques li permet accedir a la Universitats on amplia i perfecciona els seus coneixements de pintura obtenint després de cinc anys d’estudis la llicenciatura en belles arts. Motivat en complementar la seua formació realitza els dos cursos de doctorat en Belles Arts.
El seu estil, orientat a la representació del rostre humà, es comença a definir cap a meitat de la carrera universitària. Treballa sempre amb oli sobre llenç, tècnica desenvolupada en representar de manera propera els rostres que observa en els seu entorn. La qualitat dels resultats fa que li sorgesquin encàrrecs particulars al seu país i a l’estranger, i així és com inicia el seu recorregut per Nord-americà, un país on el seu art encaixa a la perfecció des del principi on es valorat i li ofereixen les millors oportunitats.
El seu interés per l’Art Pop, i en especial artistes com Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Takasi Murakami, etc., l’introdueix suaument en l’art de carrer. La idea de poder exhibir l’art al carrer i posar-lo així a l’abast de qualsevol li sedueix. Després d’investigar sobre eixa forma de representació, les tècniques i els seus artistes més representatius, comença a diferenciar entre el grafit i el “Street Art”, decantant-se per aquest últim estil. El concepte de “Street Art” i el mètode de treball desenvolupat per Salvador Gómez no combrega amb la idea de “tag”, de la signatura per la signatura, del “jo hi he estat” a base de destruir la propietat aliena. Aquest artista busca un sentit profund en aquest tipus d’art, prefereix el seu costat més comunicatiu, intentant enviar missatges positius com la seua sèrie “DREAMS COME TRUE” o frases que facen reflexionar l’espectador davant una situació “YOU ARE NOT HERE” o davant l’art actual “MANY COPIES MAKE STRONG THE ORIGINAL”. El seu llenguatge està més proper al Street Art reivindicatiu i de denúncia similar a l’emprat per Banksy, encara que sense abandonar el gust per l’elaboració acurada i una certa sofisticació que sempre destaquen i identifiquen el seu estil, proper al de C215 o Shepard Fairey. Tot aquest coneixement i influències el transporten al que des del principi li ha interessat: el retrat, en el qual ha substituït la seua elaboració mitjançant oli per l’ús de plantilles que el van configurant i en el lloc de amb pinzellades pel joc de múltiples capes i colors, resumint així el rostre, sobre un fons treballat amb tècniques mixtes sobre llenç, en un sol colp de vista d’esprai.
Les obres de Salvador Gómez van més enllà del llenç, la majoria són la materialització d’intervencions prèvies realitzades al carrer i en els murs de lliure disposició en les quals empra les mateixes plantilles amb les quals després realitza els seus retrats. L’empremta artística la podem veure als murs de NYC, New Jersey, Richmond (Virginia) i Miami (Florida). Cal destacar la seua participació en la Fira Art Basel MIAMI 2014, on va exposar i vendre en fira, va intervenir a diversos murs en l’àrea de Wynwood. Ha sigut finalista en dues ocasions successives al STENCIL Art Prize de Sydney (Austràlia) els anys 2015 i 2017.

MUAC_html_5e18615c6aa0da89 MUAC_html_816fd3f957c98f81 MUAC_html_5eed7f59c24d349d MUAC_html_b8e462c1a3f5ca1d

XAVI GARCIA

Llicenciat en Belles Arts per la UP València el 2001 compta amb una llarga trajectòria artística com demostren les dades següents. Exposicions individuals:

Març 2016. Walton Fine Arts Gallery. Londres.
Novembre 2015.  Centre d’Art Contemporani Cigarreras. Alacant
Desembre 2015 Fundació Frax. Alfàs del Pi
Octubre 2014. CENTRE ESPANYOL Nova York. (Comisaria Marta Zamardiel).
Setembre 2014. Galeria Spazio Ginko Roma ( Comisari Manlio Paglione)
Febrer de 2014. Jardí de la Música Elda
Octubre 2013 Alacant Llotja del Peix (Catàleg publicat)
Setembre 2013 Xàbia Galeria l’Artelier (comissari Àlvaro Tamarit)
Maig 2013. Egipte. Hurghada’s 1st Spring Art Festival.  Islamarina Hurghada. (comissària Heba Salene)
Maig 2012. Elx.  Centre Cultural l’Escorxador (catàleg publicat)
Gener 2012 València. 33 Gallery (comissariada per Julián Romero)
Gener 2012. Alacant MUA. Musuo de la Universitat d’Alacant. (comissari Mauro Hdez) (Catàleg publicat)
Novembre 2011. BERLIN Seu Regió Sajonia-Anhalt (comissariada) (catàleg publicat)
Juliol 2011 Brusseles. Seu del Principat d’Astúries. 2
Juny 2011 Brusseles. Fundació T+GO
Gener de 2011 Brusseles. Delegació de la Generalitat Valenciana en Brusseles. UEGVA (com. Isabel Mtez) (catàleg publicat)
Gener 2010 Museu del Calçat d’Elda
Setembre de 2009 Alacant. OAMI (Oficina Europea  de Marques i Patents)
Novembre de 2007. RADIOCITY .VALÈNCIA
Abril de 2005 . Casa Cultura de Castelló

Exposicions col·lectives

Març . Espai Salmaia Galeria  Altea. (Comissària Isabel Martínez)
Febrer 2016. 1ª TROBADA MEDITERRÀNIA D’ART. Eivissa
Setembre 2015 Galeria ABARTIUM Barcelona.
Novembre 2014  Bodegues i vinyes el Sequé  Projecte ENVINARTE del Grup Artadis.
Abril  2014. PARKING  Gallery . Alacant
Febrer 2014.  La New Gallery. Madrid. (comissari Semiramis González)
Desembre 2013. Seu Universitària d’Alacant
Juliol 2013 Alacant. Centre 14 “Los Artistas Vuelven a Clase”
Maig 2013 Parking Gallery. Change Art. (Comissària Isabel Martínez)
Maig 2013. Xàbia Galeria L’Artelier
Maig 2013. Hurghada (Egipto) Hurghada’s 1st Spring Art Festival. (comissària Heba Salene)
Gener 2013, Parking Gallery Alacant
Juny 2013.  Alacant. Change Art Parking Gallery
Febrer 2012 Espai Llatinoamericà. Brusseles (comissària Luz Darriba)
Desembre 2012 Consulat Edimburgo (Escòcia) (comissària Leticia Romero) (catàleg publicat)
Desembre  2011 Rooms Art Fair  Madrid.
Febrer 2011 ,  Museu Arqueològic d’Elda
Gener 2011, Casino d’Alacant
Setembre de 2010 Casa Cultura San Joan d’Alacant, “XLIII CERTAMEN DE PINTURA VILLA DE SANT JOAN D’ALACANT
Novembre 2006- 2004, Teatre Wagner d’Asp, “XIII Premio Nacional de Pintura  Pintor Carpena”
Març 2003. Sala Gran del Jardín de la Música d’Elda
Desembre 2002  Forn Cultural de Petrer
Juny 2002, Casa de Cultura de Pilar de la Foradada
Gener 2001, Casino de Torrevella
Febrer 2001, Casa de Cultura de    Crevillent
Març 2001, Casa de Cultura d’Altea
Juny 2001, Casa Cultura Xirivella
Octubre 2000, X Bienal de Pintura Elisa Tomás Yuste, CAM Cultural Alacant
Octubre 2000, Casa de Cultura de Villena
Desembre 2000, Sala d’Exposicions de la CAM de Benidorm
Juny 1999, Escuela d’Artes i Oficis de Logroño
Juny 1998, Galeria Val i trenta, València.

Obres en Museus i Entitats

Centre Espanyol «La Nacional» Nova York
Fundació Frax (Alfàs del Pi) Alacant
Fundació Comunitat Valenciana Brusseles (catalogada)
Col·lecció Ajuntament de Monòver. (catalogada)
Museu del Calçat Elda
Fundació ONCE
Obra Social Cam/Sabadell
Coral Beach Rotana Resort. Hurghada. Egipte

MUAC_html_8dbe970ce8ea6469

 

MUAC_html_df20462a97c29a19

IRENE GARCÍA

2013-2014 Projecte final de carrera  Gràfica publicitària
2011-2013 Cicle superior de Gràfica publicitària.
Curso 2009-2010 Màster universitari en professorat d’educació secundària, Universitat d’Alacant.
2004-2009 Llicenciatura en Belles Arts a la facultat de Sant Carles, València
Curs 2007-2008 Va cursar a Torino, Itàlia. Amb les assignatures de Gravat, Pintura 1, Pintura 2 i Escenografia per a teatre.
2002-2004 Batxillerat artístic. IES Poeta Paco Mollà. Petrer

Les il·lustracions que ha realitzat dins del projecte MUAC venen del gust de l’artista per apuntar frases que li resulten suggerents. L’any 2016 va participar en un concurs que consistia a il·lustrar una frase per a uns quaderns i va participar amb fer cinc il·lustracions, dues de les quals van ser triades per al projecte MUAC.

 

MUAC_html_35260c78764f4fe9 MUAC_html_8d1ee92dbb164c5a

ANNA PASTOR

Es va graduar en Conservació i Restauració de Bens Culturals per la Universitat Politècnica de València. Aquest nou curs iniciarà una nova formació d’especialitat amb tècniques de restauració i conservació i, en breu, s’iniciarà en la pràctica de la conservació arqueològica a un jaciment fenici de la província. Ha desenvolupat alguns treballs de restauració de pintures sobre taula i sobre llenços.

La vessant més artística de la seua vocació la va desenvolupar des de ben menuda i ho ha practicat habitualment assistint a classes de dibuix i pintura. Afició que també exerceix al seu temps de lleure. Té uns clars gustos vinculats a les avantguardes destacant entre aquestes l’impressionisme, el fauvisme i l’expressionisme. També és aficionada a la fotografia i la posa en pràctica de forma autodidacta.

Va començar a ser partícip del moviment d’art urbà a Monòver (MUAC), en començar a promoure, junt a un grup d’amics amb inquietuds i interessos semblants sobre l’art urbà, actuacions d’aquestes característiques basades en el moviment més conegut com “acció poètica” que es du a terme simultàniament en altres molts països arreu de tot el món.

Anna ha realitzat una d’aquestes accions poètiques i una intervenció sobre les escales de la placeta del racó del carrer Cid, més conegut com la cantonada de la casa del “Submarino” . Aquestes accions li donen l’oportunitat de seguir mostrant interessos i inquietuds per l’art, així com la possibilitat de descobrir nous materials, tècniques i formes d’expressió.

Està activament informada amb noticies sobre intervencions i actuacions d’art urbà a partir de les quals va donant forma a moltes idees i coneixements per a les futures accions i projectes on continuar omplint els nostres carrers d’art!

DAVID QUILES, QUILITO.

LETÍCIA AMAT

VIRTUDES MILÁN

MARÍA HERRERO

ALUMNES DE L’IES

ALUMNES DE XAVI GARCÍA

Doble13 de Cocentàina

ACCIONS POÈTIQUES.

Aquest moviment és un fenomen mural-literari que va començar a Monterry, Nuevo León, Mèxic l’any 1996 i que té com a fundador el poeta mexicà Alanis Pulido i que consisteix a pintar i a intervenir sobre murs de les ciutats amb fragments de poesia. Els continguts generalment són versos d’amor o frases optimistes, també hi ha frases amb al·lusions a la situació social actual, encara que per regla general no toquen temes polítics ni religiosos. Se sol pintar sobre fons blanc i lletres negres i són signades amb el segell i format d’acció poètica. Actualment a Monòver comptem amb 5 accions poètiques fruit d’una iniciativa particular d’un grup de jóvens de la localitat.

MUAC_html_ff03b181556d4df6 MUAC_html_f8f0c084a1e23e5a MUAC_html_563d643e46cf9a29 MUAC_html_248a5dc84cb3737b MUAC_html_5a02d7d24083b052

VOLVER AL MENÚ TURISMO