Festes Patronals
Les festes Majors de Monòver se celebren en honor a la Verge del Remei, del 6 al 10 de setembre de cada any. Durant aquests dies el color, les desfilades, la música i la pólvora inunden els carrers del municipi, en un ambient acollidor i proper en el qual qualsevol visitant és ben rebut.
Els actes religiosos, com l’ofrena, la processó o la Salve, s’entremesclen amb altres més lúdics i folklòrics com l’Exaltació de les reines i la seva cort d’honor, l’Alborada, la Mascletà, els tradicionals cercaviles de Nanos i Gegants, la desfilada multicolor, la solta de vaquetes, actuacions del folklore popular, concerts de banda, exposicions de pintura, de fotografies …. Cal destacar que en els últims anys han adquirit gran importància les sessions Vermut que se celebren del 8 al 10 al parc de l’Albereda i que congreguen gran quantitat de Monoveros.
Festes en barris i pedanies
Des de juliol fins a setembre les diferents pedanies de Monòver i el barri de Santa Bàrbara celebren les seves festes en honor als seus patrons amb processons, concursos, solta de vaquetes i revetlles. És una gran oportunitat per apropar-nos i conèixer les seves entranyables festes, on els vilatans s’impliquen al màxim en la seva preparació perquè siguin inoblidables any rere any.
Dates
El Hondón: segon cap de setmana de Juliol.
Cañadas de D.Ciro: últim cap de setmana de Juliol.
Casas del Señor: segon cap de setmana d’agost.
La Romaneta: segon cap de setmana d’agost.
Chinorlet: tercer cap de setmana d’agost.
Barrio Santa Bárbara: últim cap de setmana d’agost.
Fira Santa Caterina
L’últim cap de setmana de novembre se celebra la «Fira de Santa Caterina» Aquesta Fira es va instal·lar per primer cop el 1883, sota la tutela de l’Ajuntament ia petició dels comerciants locals amb l’objecte d’afavorir l’agricultura, la indústria i el comerç de la localitat. Actualment destaca pel seu caràcter lúdic i cultural. Transcorre a través de dos caps de setmana, on any rere any l’oferta cultural va en ascens, amb presentacions de llibres, obres de teatre etc.
Un cap de setmana en què els carrers de Monòver es traslladen a l’època medieval, amb un gran mercat artesanal i gastronòmic, l’altre cap de setmana, a través d’una gran fira cultural en què els comerços i associacions mostren el gran treball que realitzen durant tot l’any.
I com no, les típiques atraccions per a nens que ens faran passar un divertit cap de setmana. I entre un i altre la tradicional Foguera de Santa Caterina, amb la tradicional processó de la Santa i posterior crema de la foguera que porta el seu nom.
Carnestoltes
Arriba febrer i les disfresses, les cercaviles i la música tornen a omplir de rialles i enrenou als carrers de Monòver.
Se celebra el Carnaval, un esdeveniment ja consolidat que reuneix petits i grans en una gran desfilada multicolor i que any rere any va adquirint més importància, a causa de la gran participació.
Semana Santa
La Setmana Santa a Monòver té gran arrelament i tradició.
La Setmana Santa a Monòver té gran arrelament i tradició.
El Diumenge de Rams congrega a multitud de monoveros que porten a les seves mans palmes amb branques d’olivera.
Al llarg de la setmana, al voltant de 2000 persones aglutinades en les diferents confraries, irrompen en la nit i desfilen en processó per estrets i costeruts carrers del nucli urbà.
Destaca la processó del Sant Enterrament, a la tarda del Divendres Sant, on procesionan la totalitat de les confraries que componen l’actual Junta Major: El nostre Pare Jesús, El Crist i Ntra Senyora de l’Esperança, La Dolorosa, el Sepulcre i la Soledat.
Un dels actes més emotius per als monovers és el tradicional Santa Trobada que se celebra el Diumenge de Resurrecció que té com a escenari la popular Plaça de la Malva.
Festa de San Antón
La festa de Sant Antoni és el 17 de Gener, però cada any se celebra el diumenge més proper a aquest dia.
Els actes d’aquesta festivitat s’inicien en una concentració que es realitza al Camp de Marín, on els assistents participen en un concurs de gachamigas.
Els «Amics del carro i del cavall» (Associació de Monòver) congreguen any rere any a nombrosos genets amb els seus cavalls i carruatges.
La gent, amb les seves respectives mascotes, acudeix per dirigir-se cap a la porta de l’Església Sant Joan Baptista en romeria, on es porta a terme la Benedicció i el repartiment de pans a tots els animals. Durant aquest recorregut La Colla el Xirivell acompanya Sant Atón.
En aquesta festa també es concedeixen premis a la millor mascota, al millor carruatge, al millor genet …